neděle 19. února 2012

Analýza


Ostrov Štvanice (původně Velké Benátky) leží mezi Karlínem a Holešovicemi v nadmořských výškách od 180 do 190 metrů a má rozlohu okolo 143 000 m2. Je dlouhý 1250 metrů.

Historie ostrova:
Původně byl mezi ostrovem a dnešním Bubenským nábřežím jediný brod v dolejším toku Vltavy. Právě tohoto brodu a ostrova bylo v historii celkem jedenáct krát využito vojensky. V dobách míru se vždycky na ostrov vrátili rybáři a převozníci a postavili si tu nová obydlí.
V okolí ostrova Štvanice byla řeka velmi mělká a postupem času se zde vytvořily další říční ostrovy (Primátorský, Korunní, Jeruzalémský a Rohanský), které zanikly při regulaci říčního koryta.
Od 17. Století se tu konaly různé kulturní akce, divadla, opery a balet. Také se zde začaly konat štvanice, podle kterých má ostrov své jméno, zakázány byly na počátku 19. století.
V roce 1883 zde vznikla vltavská ledárna. Led z ní byl využíván hlavně na chlazení sudů s pivem v pražských hospůdkách.
 Roku 1849 byl dokončen Nergelliho viadukt, který dodnes spojuje Masarykovo nádraží s Bubny. Další most, který se klene přes dvě ramena Vltavy a nad Štvanicí vznikal ve dvou etapách mezi lety 1909 až 1912 a dostal jméno Hlávkův most.
Na ostrově nepřehlédnete v západní části objekt vodní elektrárny podle návrhu architekta Dlabače. Byl postaven v letech 1913 až 1914 a byl funkční až do roku 1972. Roku 1984 byly zahájeny rekonstrukční práce a jeho provoz byl znovu zahájen v únoru 1988. Vznikl tady také areál pro vodní slalomáře.
Štvanice byla ve 2. polovině 19. století oblíbeným rekreačním místem. Byly zde restaurace, hřiště, aréna, ve východní části lázně a tenis. Roku 1940 byl postaven zimní stadion, který se na ostrově dnes již nenachází.
Během 20. století bylo ve východní části ostrova oblíbené koupaliště s kabinkami. Povodeň v srpnu 2002 ho ale definitivně zničila a už nikdy nebylo obnoveno.
Pod Hlávkovým mostem jsou vedle sebe umístěny plavební komory. Obě jsou děleny středními vraty na dvě komory. Malá komora má celkovou délku 115 a velká 175 metrů.

                                                                     Štvanice a okolí kolem roku 1910

                                              Štvanice 2011, včetně již neexistujícího zimního stadionu

Dostupnost:
-velmi špatná, jen přes frekventovaný Hlávkův most přibližně 10 minut chůze od zastávky Vltavská či Těšnov

Silné stránky:
- významný český tenisový areál
- dráha pro vodní slalom
- rozsáhlá nezastavěná plocha

Slabé stránky:
- špatný přístup na ostrov
- pro pěší nedostatečná propojenost se břehy
- návštěvnost sportovních areálů je limitována ročním obdobím
- zapomenutý východní cíp ostrova
- kromě tenisu a skateboardingu poměrně neatraktivní místo k navštívení

Možná řešení:
- vytvoření ( pobytové ) lávky pro pěší, která by propojovala Holešovice s Karlínem
- celková revitalizace parku – upravené pěšinky a cesty pro bruslaře či cyklisty, výsadba nových stromů, minigolf, dětské hřiště, restaurace
- wellness centrum na místě původní stavby zimního stadionu
- plavecký areál s venkovními bazény ve východním cípu ostrova

Zdroje: http://cs.wikipedia.org
            Dipkomová práce Bc. Pavla Buryšky
 

1 komentář:

  1. Na akademické půdě (a snad nejen tam) je zvykem citovat zdroje a reference, prosím doplnit. Jinak, co z té analýzy vyplývá? Jaký je závěr? Lze to zobrazit diagramem? Jedno větou? J.

    OdpovědětVymazat